Google stara się usuwać reklamy informujące o wirusach.

W zeszłym roku, Google poinformowało, że będzie blokować wszystkie pishingowe reklamy w swojej przeglądarce na komputery i smartfony. Chodzi oczywiście o wszelkiej maści wyłudzanie informacji i danych. Teraz firma rozszerza swój program ochrony użytkowników, o blokowanie stron wyświetlających fałszywe komunikaty o wirusach.

Na pewno w swoim życiu spotkaliście się z takim typem reklamy. Powiadamia ona użytkownika o wirusach znalezionych na urządzeniu, oraz ewentualnym sposobie ich „usunięcia”. Oczywiście jest to oszustwo i nie należy nic pobierać z witryn tego typu. Mogą się one wyświetlać także jako „Aktualizacja Flash Playera”, „Aktualizacja systemu”, „Aktualizacja Chrome” itp. Nowa opcja dodana do zakładki „Safe browsing” ma uniemożliwić wyświetlanie się takowych reklam.

chrome-virus-spam-download

Niestety funkcja ta nie zawsze działa jak powinna. Okazuje się, że blokuje wyłącznie strony wyświetlane w nowych oknach i nie usuwa fałszywych przycisków, które od czasu do czasu pojawiają się na stronach. Jak sprawdzić czy Safe Browsing jest włączone? To proste – wystarczy, że udacie się do Chrome, a następnie przejdziecie do menu Ustawienia > Prywatność > Safe Browsing. Co się dzieje, gdy natrafimy na wyłudzającą dane stronę? Wyświetla się taka informacja:

socengwarningscreen

Warto pamiętać, że funkcja ta jest wciąż w fazie testów. Widzieliście ostatnio reklamę tego typu w Chrome?

Źródło zdjęć i informacji: androidauthority
Reklamy

Skomentuj ten post

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s