Jeżeli używaliście tych aplikacji ze sklepu Google Play, to wasze dane mogą być zagrożone!

android-malware

W sklepie Google Play znaleźć można już ponad dwa miliony aplikacji, a ich liczba ciągle rośnie. Niestety oznacza to, że pomimo rygorystycznych wymogów niektóre programy mogą być złośliwe lub nawet niebezpieczne. Nie inaczej jest w przypadku czterech aplikacjach, które dostępne były w sklepie giganta z Mountain View od jakiegoś czasu – mowa to o Embassy, Russian News, Europe News oraz Горячие Новости (Gorjaczje Nowosti).

Czytaj dalej „Jeżeli używaliście tych aplikacji ze sklepu Google Play, to wasze dane mogą być zagrożone!”

Na Facebooku szaleje nowy, groźny wirus – uważajcie!

fb-virus-header
digitaltrends

Dzisiejszy post nie ma praktycznie nic wspólnego z urządzeniami mobilnymi, ale chciałbym was ostrzec przed nowym wirusem, który dopiero co pojawił się w Internecie.

Pobieranie plików z linków umieszczanych w komentarzach na Facebooku to proszenie się o nieszczęście i bardzo prosty sposób na zainfekowanie swojego komputera. Okazuje się jednak, że cyberprzestępcy znaleźli prosty sposób aby przechytrzyć to zabezpieczenie i prostszym sposobem pobrać groźne pliki na dyski użytkowników tego popularnego serwisu społecznościowego.

Czytaj dalej „Na Facebooku szaleje nowy, groźny wirus – uważajcie!”

Google stara się usuwać reklamy informujące o wirusach.

W zeszłym roku, Google poinformowało, że będzie blokować wszystkie pishingowe reklamy w swojej przeglądarce na komputery i smartfony. Chodzi oczywiście o wszelkiej maści wyłudzanie informacji i danych. Teraz firma rozszerza swój program ochrony użytkowników, o blokowanie stron wyświetlających fałszywe komunikaty o wirusach.

Na pewno w swoim życiu spotkaliście się z takim typem reklamy. Powiadamia ona użytkownika o wirusach znalezionych na urządzeniu, oraz ewentualnym sposobie ich „usunięcia”. Oczywiście jest to oszustwo i nie należy nic pobierać z witryn tego typu. Mogą się one wyświetlać także jako „Aktualizacja Flash Playera”, „Aktualizacja systemu”, „Aktualizacja Chrome” itp. Nowa opcja dodana do zakładki „Safe browsing” ma uniemożliwić wyświetlanie się takowych reklam.

chrome-virus-spam-download

Niestety funkcja ta nie zawsze działa jak powinna. Okazuje się, że blokuje wyłącznie strony wyświetlane w nowych oknach i nie usuwa fałszywych przycisków, które od czasu do czasu pojawiają się na stronach. Jak sprawdzić czy Safe Browsing jest włączone? To proste – wystarczy, że udacie się do Chrome, a następnie przejdziecie do menu Ustawienia > Prywatność > Safe Browsing. Co się dzieje, gdy natrafimy na wyłudzającą dane stronę? Wyświetla się taka informacja:

socengwarningscreen

Warto pamiętać, że funkcja ta jest wciąż w fazie testów. Widzieliście ostatnio reklamę tego typu w Chrome?

Źródło zdjęć i informacji: androidauthority